16 Ocak 2012 Pazartesi

NÜKLEER BİZİ BOZAR ABİ !!!!!



adresinde 15.01.2011 tarihinde necati yamaç ile ilgili haber yayınlandı.

Nükleer teknolojinin bize neden uymadığının en güzel ispatı olan bu haberi biraz yorumlarsak, nükleer teknolojinin neden bize uymadığını kolay anlayabiliriz.


Haberde, kavşağın yapım detayları verilmediği için, biraz açıklamakta yarar görmekteyiz.

Böyle bir kavşağı bir vatandaş yapmış olsa, sorun olmayacaktı ama yapan ya karayolları ya da belediye.

Bir kere, kim yaparsa yapsın önce bir teknik şartname hazırlanır. Bu şartnameyi hazırlayanların da mühendis olması gerekir. Mühendislerin hazırladığı bu teknik şartname üst yetkililerce onaylandıktan sonra ihaleye çıkılır.

İhaleye talip olan şirketler, bu teknik şartnameyi alarak incelerler ve kaça yapabileceklerini ihale yapan kuruma bildirirler.

İhaleyi yapacak kurum, bunların içinde en az fiyatı verene işi ihale eder.

İhaleyi alan şirket, işi yapmaya başlar.

İşin çeşitli aşamalarında ihaleyi veren kurum, inşaatın gidişini denetleyerek “hak ediş” raporlarını düzenler. İşi yapan firma bu raporlara göre parasının bir kısmını alır.

İş bittikten sonra, ihaleyi veren kurum son bir kere daha yapılan işi kontrol edip, bir uygunsuzluk olmadığını belirleyen rapor (İş bitirme raporu)  düzenler. İşi yapan şirket, son rapora göre kalan parasını tahsil eder.

Detaylarına girmeden kısaca özetlediğimiz bu sistemde, resimdeki gibi bir kavşak yapılmış ve hizmete açılmışsa, AYNI KAFANIN NÜKLEER SANTRAL YAPMASINDAN ALLAH ŞİMDİDEN BU MİLLETİ KORUSUN.

Bu kavşağı yapanların, denetleyenlerin içinde mutlaka birkaç mühendis vardır. Diplomalarını bakkallardan alıp almadıkları tartışılan bu mühendis arkadaşların yaptığı kavşağı gördükten sonra, ilk nükleer santralimiz olacak olan Akkuyu nükleer santralin akıbetini görür gibi olmaktayız.

Bilindiği gibi Akkuyu’daki nükleer santrali Ruslar yapacak. Rusların yaptıklarını da bizimkiler denetleyecek ama hangisi denetleyecek?

Ülkemizde, Rusların yapacağı nükleer santrali denetlemekle Türkiye Atom Enerji Kurumu (TAEK) ile Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığına bağlı Nükleer Enerji Proje Uygulama daire başkanlığı görevlendirilmiştir.

TAEK başkanlığında şimdiye kadar liselerde fizik öğretmenliği yeterliliği bile olmayan birinin ( http://www.nukte.org/node/220 ) başkan olarak yıllardır görevde olduğunu bilmeyen yoktu. Neyse ki; bu arkadaşı görevden alıp yerine bir nükleer mühendis getirdiler.

Rusların yapacağı nükleer santrali, yapım aşamasından işletme ve söküm aşamasına kadar denetleyip kontrol edecek diğer kurum olan Nükleer Enerji Proje Uygulama Daire Başkanlığı atana kişi olan necati yamaç, ne yazık ki nükleer teknolojiye Fransız olan bir bürokrattır.

necati yamaç'ın kendisinin yazdığı belli olan (http://necatiyamac.blogspot.com/) adresinde verilen çalışmalarına bakarsanız, hiç birinin nükleer teknoloji ile uzaktan yakından ilgisi olmayan konular olduğunu kolayca görebileceğiz. 

Diğer yandan nükleerle alakası olmamasına rağmen, böyle bir makama atanmasını uygun gören devlet büyüklerimizin mutlaka ve kesinlikle bir bildikleri vardır veya olmalıdır (http://www.milliyet.com.tr/1999/01/20/siyaset/siy03a.html) diyerek, ilgili daire başkanlığınca hazırlandıktan sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının  http://www.enerji.gov.tr/yayinlar_raporlar/Nukleer_Santraller_ve_Ulkemizde_Kurulacak_Nukleer_Santrale_Iliskin_Bilgiler.pdf  adresinde yayınlanan bir çalışmaya bakınca tüylerimiz diken diken olmasını engelleyemiyoruz.

İleriki zamanlarda detaylarını tek tek açıklayacağımız bu kitapçığa bakarak, keşke bunlar sadece kavşak yapsaydı, en azından yıkıp tekrar yapardık dememek elde değil.

İleriki zamanlarda detaylı açıklama yapmak için uzman arkadaşların incelendiğinde ilk etapta göze batan özelliğin; kitabı hazırlayanların googleden derledikleri birkaç bilgiyi olduğu gibi kullanacak kadar nükleer teknolojiden uzak ve habersiz olduklarıdır. TAEK sayfalarından aldıkları metinleri olduğu gibi kullandıkları için, TAEK’in düştüğü tercüme hatalarını devam ettirmişler çünkü TAEK uzmanlarımız da bu metinleri yabancı kaynaklardan alırken çeviri hatası yapmışlar.

Şimdilik şunu söylemekle yetinelim; ortaokul fen derslerinde vasat bir öğrenci bile bunların hatalarına gülebilmektedir. Gerisini siz düşünün artık. Allah bu Millete acısın…


necati yamaç

22 yorum:

  1. başımıza bela almışız haberimiz yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence de başımıza bela almışız, kavşakla nükleeri aynı tutan kafa olduğu sürece. Başbakan tüpgaz deyince ortalık ayağa kalkıyor ama siz kavşak deyince münasip? benzetme oluyor öyle mi

      Sil
  2. ülkeler hakettiklerince yönetilir. adam gibi olanları adam gibi adamlar yönetir, mal gibi olanları da uyanıklar mal gibi yönetir. bu kadar basit. necaçi yamaç'a kalan nükleer santral buna en güzel örnektir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kavşakla nükleer santrali aynı kefeye koydunuzya size aferin. Nükleer karşıtısınız diye belli isimlere laf atmak zorunda mısınız.

      Sil
  3. BU KAFAYLA BİZDEN Bİ HALT OLMAZ HER ZAMAN GERİ KALİRİZ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru söylüyorsunuz, kavşakla nükleeri aynı tuttunuz.bilmediğiniz konularda da yorum yapıyorsunuz. önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan daha zordur.

      Sil
  4. yolu böyle yapan kafa kimbilir atom santralini nasıl yapar baksanıza denetleyecek olan kurumun başındaki adam da bu yolu yapan kadar bilgiliymiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurumun başındaki adam proje yönetimini gerçekleştiren, projenin bürokrasisini yöneten adam. Bürokrasiyi mülkiy mezunu yapamayacak da kim yapacak. bilmediğiniz gri alanlarda yorum yapınca bence garip duruma düşüyorsunuz. Size de bu yakışır zaten.

      Sil
  5. NÜKLEER ENERJİ PROJE UYGULAMALARI DİARE BAŞKANININ NÜKLEER ENERJİYE FRANSIZ BİR MÜLKİYE MEZUNU OLDUĞU BU ÜLKEDE BİZ BÖYLE DAHA ÇOOOOOOOK KAVŞAK GÖRÜRÜZ ALLAHIN İZNİYLE VESSELAM EL KELAM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diarenin adını bile okumadan yorum yapıyorsunuz. Daire, nükleer enerji PROJE UYGULAMA DAİRESİDİR.Nükleerden korktuğunuz için nükleeri görür görmez kalan ibareyi okumaya takatiniz kalmıyor. Bektaşi gibisiniz, ibareniz başını sonunu okumadam yorum yapıyorsunuz. o dairenin görevini açıp okumadınız, ondan sonra yorum sallıyorsunuz. Ufak atın da kargalar da yesin

      Sil
  6. nükleerE evet ama bunlara HAYIR

    YanıtlaSil
  7. the cemaatle nükleer enerji bu kadar olur işte. hayırlı olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. the antınuclear platform under the table.

      Sil
  8. Nükleer santralleri denetleyecek olan kurumun başına aranan necati yamaç adlı kişinin nükleer eğitiminin olmadığını bilmeyen bir tek enerji bakanı kalmış böyle kadro böyle mantık ancak böyle yol yapar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nükleer santral projesini denetleyecekk olan TAEK'tir ve başında da nükleer mühendis vardır. Bakanlıkta proje yönetiminin başında da 2 yıldır, mülkiye mezunu olup yönetim bilimi alanında yurt dışında master yapıp türkiyede de doktora yapan kişi vardır. Biraz insaf edin, bilmeden yorum yapmayın lütfen. nükleer karşıtı olabilmek için dayanaksız eleştirinin kimseye faydası yok

      Sil
  9. Müthiş bir açık yakalamis sayın blogcu. tebrik ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence müthiş açık, blogcunun bilgisizce eleştirisi. Açığı olan açık aramaya kallkarsa "ava giden avlannır"

      Sil
  10. Duyarlı bir vatandaş olarak bu sayfadaki bilgileri okudum ve mülkiye mezunu arkadaşın atandığı dairenin görevlerinin ne olduğunu 2 kasım 2011 tarihli Resmi gazeteye bakarak öğrenme ihtiyacı duydum, her ne kadar siz duymasanız da. Orada Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanlığının görevinin temel olarak proje yönetimi, koordinasyon ve projenin ulusal mevzuata uygun olarak yürütülmesi sayılmış. tam anlamıyla bir proje yönetimi yani. kanundaki madde aynen şöyleymiş:
    a) Nükleer güç santralleri projelerinin gerçekleştirilmesi için bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum ve özel sektör kuruluşları arasında koordinasyonu sağlamak,

    b) Nükleer güç santralleri projelerinin uygulanması ile ilgili olarak mevzuat, insan kaynakları, eğitim, sanayi ve teknoloji gibi alanlarda gerekli altyapının hazırlanması için kurumlar arası koordinasyonu sağlamak ve bu alanlarda gerekli çalışmalar yapmak veya yaptırmak,

    c) Nükleer güç santrallerine ilişkin olarak kamuoyunun bilgilendirilmesi ile ilgili çalışmalar yapmak veya yaptırmak,

    d) Nükleer güç santralleri ile ilgili ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yürütülen çalışmalara katılmak,

    e) Bakanlıkça verilen benzeri görevleri yapmak.”

    Bu durumda yapılan yorumlar tamamen kılçık atmaya yönelik gibi duruyor.ön yargıları yıkmak atomu parçalamaktan daha zormuş, bunu da gördük.
    Yine TAEK'in kanununa baktım, Akkuyu projesinin teknik olarak değerlendirilmesi tamamen TAEK'in işiymiş.
    Dolayısıyla bu sayfaya yorum yazanların ve sayfayı hazırlayan arkadaşın asıl, olaya "FRANSIZ" olduğu anlaşılıyor.
    Yorum yapmadan biraz araştıralım lütfen. Mülkiye mezunlarına laf atan arkadaşları her yıl mayıs ayında yapılan "inek bayramı"na davet ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o bayrama siz gidin, biz inek değiliz

      Sil