14 Ekim 2011 Cuma

BUNLAR MI YAPACAK

Türkiye yarım asırlık uğraşının sonunda nükleer santral yapmaya karar verdi. Santral yapma işini de Ruslara verdi.
Ruslar santrali, yap-işlet-sahip ol, tarzında yapacaklar. Yani yapacak, işletecek ve sahip olacaklar.

Türkiye, projeye sadece yer vererek katılacaktır.  Yapılan andlaşmaya göre ilk reaktör işletmeye alındıktan sonra Türkiye üretilen elektriğin yarısını 12.35 cent/kW karşılığında 15 yıl süreyle satın almakla yükümlüdür.

12.05.2010 tarihinde anlaşma imzalanır. Anlaşma her iki ülke parlomentosunda onaylanıp yürürlüğe girdikten sonra 13.12.2010 tarihinde Ankara’da “Akkuyu ngs Elektrik Üretim A.Ş. “ adında bir şirket kuran Ruslar çalışmaya başlarlar (?)

Japonya’daki tsunami sonrasında oluşan nükleer kazadan dolayı kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla çalışma yapması beklenen Ruslar, aradan geçen bir seneye yakın sürede hiçbir faaliyette bulunamazlar.

İnternet ortamında http://akkunpp.com/ adında bir site kurarlar. Bir senedir el sürülmeyen tek sayfalık siteyi açtığınızda aşağıdaki ekran gelmektedir. Dikkat ederseniz sitenin adı “akkuyu” ile başlaması gerekirken sadece “akku” ile başlamakta. Sanki harflere kıyamamışlar da “akkuyu” yerine “akku” yazmışlar.


Bu arada eğer sitedeki bilgilere inanıp Ankara için verilen 0312 442 60 00 numaralı telefonu sakın aramayın çünkü açan yok. O telefon numarası iptal edilmiş. Diğer bir ilginçlik ise; adresleri olarak hepsinde Office@akkunpp.com verilmiş olmasıdır.

Zurnanın zırt dediği yere gelirsek, sitenin adresi AKKUNPP.  Yani akkuyu bile değil. Bilindiği gibi NPP, Türkçesi Nükleer Güç Santrali olan kelimelerin İngilizce karşılıkları olan Nuclear Power Plant kelimelerinin baş harflerinden alınmadır. Böylece akkuyu’da yapılacak nükleer güç santralinin web adresinin akkuyungs.com veya akkuyungs.net olmasını beklersiniz.

İnternet explorer’e akkuyungs.com yazdığınızda ise aşağıdaki gibi bir sayfa çıkmaktadır. Rusça yazıldığı görülen sitenin ikinci bir sayfası yoktur. Demek ki, bir yıldır bu siteye de el süren olmamış.









Sitede bir senedir duran ve hiç değişmeyen uyarıya göre “site yapım aşamasındaymış.”  Bir senedir bir site yapamayanlar koskocaman nükleer siteyi nasıl yapacaklar bakalım göreceğiz.

Diğer alternatif adresleri denerseniz; akkuyungs.net yazdığınızda ise karşınıza başka bir site çıkmaktadır.



Siteyi incelerseniz, Ahmet Zegerek isimli bir yüksek nükleer fizikçinin şahsi sitesi olduğunu görebilirsiniz. Sitenin spotu ise her şeyi özetliyordu. “Nükleer teknoloji cehalete, ihmale, siyasete ve şakaya gelmez.”




Başka bir alternatif adresleri denerseniz; akkuyu-ngs.com yazdığınızda ise karşınıza yine aynı fizikçi tarafından hazırlanmış başka bir site çıkmaktadır. Com uzantılı bu sitenin spotu daha da çarpıcı “BİLGİLİLERİN İLGİSİZ OLDUĞU HER TOPLUMDA İLGİLİLER HER ZAMAN BİLGİSİZ OLUR.”




Domain durumuna bakmak için domain tescili yapan herhangi bir sitede arama yaptığınızda 09.12.2011 tarihi itibarı ile aşağıdaki gibi bir tablo ortaya çıkmaktadır.

Bilenler bilir, bilmeyenler için açıklayalım; akkuyungs içeren isimlerden akkuyungs.com adresini Ruslar 08.04.2011 tarihinde almışlar ama 04.12.2011 tarihine kadar (8 aydan beri)   hiçbir faaliyetleri yok. İşin komik yanı da bu ismi 1 yıllığına tescil ettirmişler. Belli ki, 2 veya daha fazla yıl tescil ettirmeye paraları yetmemiş….


Akkuyungs.net adresini 13.10.2011 de bir fizikçi almış, kişisel olarak hazırlamış. 



Akkuyungs.com.tr hariç diğer bütün isimler serbest, yanı alınmamış. İsteyen alabilir. Hatta almanızda fayda var, ileride Ruslara satarsınız….

Akkuyu ve ngs arasına – koyup, akkuyu-ngs şeklinde domain almaya kalkıştığınızda akkuyu-ngs.com hariç tüm versiyonların müsait olduğunu görebileceksiniz.



Bu da akıla iki ihtimal getirmektedir; ya Ruslar bu işi yeterince ciddiye almıyorlar ya da domain tescili yaptırmak için yıllığı 18 lira eden paraya kıyamamışlar.

Haydi “Bunların yıllığı 18 liradan başlıyor diye paraya kıyamadılar” diye düşünerek parasız sitelere bakalım dedik. Mesela facebook.com sosyal paylaşım sitesinde akkuyu diye yazıp arattığınızda karşınıza birçok sayfa çıkmaktadır. Buradaki YÜZLERCE SAYFA AKKUYU NGS ALEYHİNE HAZIRLANMIŞTIR.

Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. adına açıldığı görülen aşağıdaki sayfaya dikkatlice bakılırsa hiç el değmediği kolayca görülebilir. Zaten bu yüzden beğenen sayısı 0 olmuş.


Arama alanına akkuyu ngs yazıldığında karşımıza bir de Türk ve Rus bayrakları konulmuş olan AKKUYU NGS A.Ş. isimli bir sayfa çıkmaktadır. Bu sayfaya da yıllardır el sürülmediği görülebilir.




Şimdi şu soruyu kendi kendimize ve ilgililerimize soralım “Bedava olan facebook.com gibi bir sitede bile bir yıldan beri adam gibi bir sayfa açamayanlar acaba Türkiye’nin ilk nükleer santralini nasıl yapacaklar?” 

Bize bu soruya cevap veremedik, bakalım ilgililerimiz ne cevap verebilecek?


necati yamaç

2 yorum:

  1. sovyet havasında giden ruslardan korkmak lazım

    YanıtlaSil
  2. bunlar yapar anam, sonrada bizi sövüşlerler bir güzel. en sonunda da bir bahane bulup, santrali bırakır kaçarlar

    YanıtlaSil