23 Ocak 2012 Pazartesi

AKKUYUYA AMERİKAN VATANDAŞI OLAN RUS MÜDÜR



ABD’nin, Ruslar’a verildiği için tepki gösterdiği Akkuyu Nükleer Santrali’ni yapacak şirkette vatandaşlık şoku yaşanıyor. Ruslar şirketin başına bir Amerikan vatandaşını getirdi.

JAPONYA’DA meydana gelen depremin ardından Türkiye’de yeniden tartışma konusu olan Akkuyu Nükleer Santrali’nde  ‘vatandaşlık’ şoku yaşanıyor. Rusya’nın, nükleer santral projesini gerçekleştirecek ve işletecek şirketin başına getirdiği Alexander Superfin’in “ABD vatandaşı” olduğu ortaya çıktı.  Rusya’nın, ABD’nin; Ruslara verildiği için büyük tepki gösterdiği nükleer santral projesinin başına, ABD vatandaşı bir bürokratı getirmesi enerji sektörünü karıştırdı. Şimdi herkes Superfin’in “sırrını” öğrenmeye çalışıyor.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim A.Ş.’nin Genel Müdürü Alexander Superfin’in, ABD vatandaşı olduğu, şirketin kuruluşu aşamasında gündeme geldi. Superfin tarafından ilgili kamu kurumlarına verilen belgeler arasında Superfin’in ABD vatandaşı olarak taşıdığı pasaportta yer aldı. Beyoğlu 18. Noterliği’nin de tercüme ettiği Superfin’in ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen pasaportu, 11 Ocak 2006 tarihinde verilmiş. Pasaportun geçerlilik süresi  10 Ocak 2016 tarihinde doluyor. Pasaportta Alexander Superfin’in 7 Eylül 1959 Azerbaycan doğumlu olduğu ve ABD vatandaşı olduğu bilgisi de yer aldı.

Enerji bürokrasisi, Alexander Supefin’in hem Rusya hem de ABD vatandaşı olduğunu belirterek, mevzuat açısından çift vatandaşlığın proje için bir sorun olmadığını bildirdi. Ancak, ABD’nin santral işinin Ruslara verilmesinin ardından gösterdiği tepkiyi hatırlatan enerji bürokratları “Biz o zaman ABD ile niye gerginlik yaşadık” sorusunu ortaya attı. ABD vatandaşı olurken edilen yemin ise şöyle: “Burada, önünüzde, şimdiye kadar tabiiyetinde bulunduğum her türlü devlet tabiiyeti ve egemenliğini reddettiğime; bundan böyle ABD Anayasası’nı ve yasalarını iç ve dış düşmanlara karşı savunacağıma; ABD’ye bağlılık ve sadakat göstereceğime; kanunun gerektirdiği hallerde ABD ordusuna hizmet vereceğime; kanunun gerektirdiği durumda sivil yönetim altında ulusal önemi olan işlerde çalışacağıma ve bu yükümlülükleri özgür bir şekilde, akıl sağlığım yerinde ve samimi olarak üstleneceğime yemin ederim. Tanrı yardımcım olsun.”

YER ARAYIŞI SÜRÜYOR: 
3’üncü santral nereye yapılacak?
AKKUYU’nun temelini mayıs ayında atmayı planlayan Enerji Bakanlığı, ikinci ve üçüncü santraller için de hazırlık yapıyor. İkinci santral Sinop’ta kurulacak. Üçüncü santral için ise İğneada ve Gökova düşünülüyor. İki yer için de test çalışmaları başladı. Santrale uygunluk için yaklaşık 60 test yapılacak. Testten en yüksek puan alan yer, üçüncü santralin de yeni adresi olacak. Santralin mutlaka deniz kenarında kurulması planlanıyor.

necati yamaç

5 yorum:

  1. hadi len, o kadar da olmaz artık

    YanıtlaSil
  2. UYAN ÜLKEMİİN UYUYAN GÜZELERİ UYAN HER AKŞAM BİR DİZİ DEGİL SONUNUN YAKLAŞTIGI FİLMİ İZLE.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. HOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOORRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

      ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

      AMİNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN

      Sil
  3. inanılır gibi değil ya amerikan ile rus ortak olmuş

    YanıtlaSil
  4. ben rusların bu işi adam gibi yapacagına inanamıyorum ve her eyleme katılmaktan geri durmayacagım, ruslara güvenen yanar

    YanıtlaSil